Systemutvecklare blev prisade för Björn Banks pris 2022 

Katarina Widegren Flach och Alexandra Annerklev Fahlström skrev under förra våren sitt examensarbete på B-nivå hos Scancloud, som senare prisades för Björn Banks pris 2022.

Foto: David Engdahl

Det var tidigt under förra våren som Katarina och Alexandra hittade till Scancloud, när de utlyste om möjligheten att få göra examensarbete hos dem. Några månader senare delades Mittuniversitet ut Björn Banks 2022 pris, när Katarina och Alexandra korades till årets vinnare. Totalt var det 50 studenter som tävlade om priset. 

Syftet med rapporten var att föreslå ett ytterligare sätt att automatisera Scanclouds process för att tolka information från inkommande leverantörsfakturor, genom att tillämpa maskininlärning. 

Maskininlärningsmodellen är en AI-komponent som tränades med verifierad data, så kallad övervakad inlärning, för att därefter på egen hand kunna identifiera och klassificera information som extraherats från en fakturabild. Mer specifikt avgör den vilka textstycken på bilden som representer saker såsom organisationsnummer, momsregistreringsnummer, bankgironummer, kontonummer etc. 

– Resultatet från detta var tänkt att användas för att förbättra Scanclouds väg till att kunna välja rätt veriferingsmall till fakturorna som sedan används för att hitta alla fält för kunderna. Vi var naiva när vi tog oss ann arbetet och vi hade inte behövt en lika komplex modell, men vi blev otroligt nöjda med resultatet, menar Katarina Widegren Flach.

Artificiell maskininlärning är inget som ingår i programmet, men Katarina och Alexandra var intresserade av att lära sig mer om det. Innan projektet var igång visste de att det skulle bli en tekniskt utmaning att utveckla maskininlärningsmodellen. Däremot visade det sig att den största utmaningar var att hantera all data som modellen behövde för att tränas.  Examensarbetet öppnade flertal dörrar. Idag jobbar båda på Hansen Technologies som utvecklare. 

Det var toppen från Scanclouds sida med möjligheten och även väldigt bra stöttning, säger Katarina Widegren Flach.

Magnus Gideryd, Software Developer på Scancloud var mycket nöjd med det utförda arbetet. 

Det var väldigt spännande att få en inblick i de möjligheter som AI och maskininlärning kan erbjuda. Katarina och Alexandra testade och utvärderade flertalet olika metoder och beskrev deras fördelar respektive nackdelar. Det blev verkligen en utmaning att kunna tillhandahålla den mängd data som krävdes för den övervakade träningen.

Scancloud en del av Visma